03/07/2013

Hieronnasta

Hieronta on kehon pehmeiden kudosten käsittelyä, jossa hieroja rentouttaa käsillä hierottavan jäykkiä lihaksia. Sen tavoitteina ja pääasiallisina vaikutuksina ovat lihaskireyksien poistaminen, aineenvaihdunnan nopeuttaminen ja lihaskireyden vähentäminen. 

Lihaskireys tarkoittaa, että lihaksiin on muodostunut pienten mikrorepeämisten seurauksena kiinnikkeitä. Kiinnikkeinen ja kireä lihas on mahdollisen kivun lisäksi myös herkempi vaurioitumaan. Osa lihaskireyksistä ja nivelten liikerajoituksusta juontaa juurensa hermostoon. Käsittelen lihaskireyksien ja kiputilojen syitä tarkemmin seuraavissa kappaleissa ja omissa artikkeleissaan.

Termit ja ammattikunta

Koulutettu hieroja löytyy Valviran rekisteristä Terhikistä etunimellä ja sukunimellä, tai rekisteröintinumerolla (oma numeroni on 50604145974). Hän on suorittanut opetushallituksen valtakunnallisten kriteerien mukaisesti hierojan näyttötutkinnon.

Klassinen hieronta tarkoittaa lihasten käsittelyä. Siinä sivellään, puserretaan, ravistellaan ja taputellaan lihaksia.

Urheiluhieronnassa on samat otteet, mutta otetaan mukaan urheilijan harjoituskauteen sopien lihaskalvojen käsittely mobilisoimalla eli liikuttamalla lihasta hieronnan aikana.

Hieronnan rajat

Hieronnalla ja manuaalisilla terapioilla voidaan saavuttaa ihmeitä. Kaikkea ei kuitenkaan voi pelkillä käsillä korjata ja lääkkeille sekä leikkauksille on paikkansa. On silti tärkeää muistaa, että jatkuva tulehduskipulääkkeiden syönti on vain oireen pitämistä kurissa ja huono tapa, johon ihminen turvautuu liian helposti.

Lääkärikunnan ehkä suurin ongelma on puutteelliset palpaatio- eli tunnustelutaidot. Heitä ei opeteta käsillä tunnustelemaan ongelmakohtia, jolloin diagnoosi tehdään mielestäni puutteellisin tiedoin ja määrätään lääkkeitä vain oireen “hoitamiseksi”. Hieroja on tässä suhteessa valtavassa etulyöntiasemassa. Lähetän kyllä asiakkaani lääkärille, jos on tarpeen.

Milloin olisi aihetta tulla Armon käsittelyyn?

Jos jokin paikka tuntuu kiristävän tai ei tunnu toimivan kunnolla. Paikalliset puutumiset ja toispuoleiset kiristykset kertovat aina virheasennoista tai hermopinteistä. Päänsäryt,  polvikivut, niska- ja hartiaseudun vaivat tai eri mittaiset jalat. Illuusio jalkojen pituuserosta on yleensä vain virheasento ja korjattavissa manuaalisin terapioin. Alaselkäkivut, rannekivut, murtumien ja nyrjähdysten jälkeen liikeratojen palauttaminen entisellen.

Miten kiputilat syntyvät? Lue täältä.