14/06/2013

Alaselkäkivut

Alaselän kivuista kärsii tilastojen mukaan vuosittain 30-40 prosenttia kansasta. Näistä yli 80 prosenttia ovat epäspesifejä selkäkipuja, joille tyypillisellä sairaalakäynnillä kukaan ei osaa osoittaa syytä tai kertoa miten tätä kannattaa hoitaa. Yleiset käypähoitosuositukset, joiden mukaan käytännön hoitotyö Suomessa tehdään, antavat lääkärikunnan käyttöön vain kipu- ja lihasrelaksanttilääkkeet sekä fysioterapian, mikäli kyseessä ei ole kiireelliseksi luokiteltava tapaus.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kipeä selkä ei johda toimenpiteisiin ennen kuin sinulla on kirjaimellisesti paskat housussa. Paha välilevyn prolapsi, eli kansankielellä pullistuma, voi halvaannuttaa myös viemäriverkoston sulkijalihasten toiminnan alaraajoihin voimakkaana säteilevän hermosäryn ohella. Pahat pullistumat tarvitsevat ilman muuta leikkaushoidon hermovaurioiden välttämiseksi. Mikäli kivun lähdettä ei tiedetä, fysioterapiakäynneillä on mahdollisuus helpottaa vain kun jumpat sattuvat kohdistumaan juuri oikeaan paikkaan. Joskus näin käykin.

Entä ne tapaukset, joissa kipu on lähinnä paikallista alaselän oireilua särkynä, jomotuksena, pistävänä kipuna, jalkoihin kevyesti heijastavaa, pitkittäistä tai poikittaista alaselän kipua? Näiden kipujen syyn etsiminen ja hoitaminen on meidän ortopedisen osteopatian koulukunnan avainosaamista. Oireet pystyy hyvin todennäköisesti hoitamaan pois käynnillä tai kahdella, ellei selkäsi ole pahemman kerran vinksallaan vanhoista pullistumista tai leikkauksen jälkikomplikaatioista.

Yleisimmin hoitamiani alaselkäkipuja ovat nikamien fasettinivelten toimintahäiriöt, joiden päälle muodostuu aina suojaava lihasjännitys. Itseasiassa prosessi yleensä etenee toiseen suuntaan – ensin lihaskireys, alle kehittyy lukko. Tämä lihasjännitys harvoin kipuilee, mutta joskus suojajännitys on akuutti kramppi. Selkää voi hieroa vaikka kuinka monta kertaa auki ja aina se vähän helpottaa, mutta mikäli alla makaavaa fasettilukkoa ei avaa, niin lihakset lähtevät kiristymään jo seuraavana yönä. Oireet palaavat yleensä hiljalleen viikkojen aikana takaisin ja joskus äkillisenä noidannuoli-tyyppisenä kipuna.

Paljon istuvilla lonkkien lähentäjät ja loitontajat sekä ristiluuta paikoillaan pitävät ligamentit kiristyvät ja useimmiten heijastavat kipuoireen alaselkään tai takareiteen. Näiden tunnistaminen ja hoitaminen on varsin suoraviivaista ja helppoa, kun syytä osaa etsiä vähän oireen vierestäkin. Sanomattakin lie selvää, että selän hierominen ei näissä tapauksissa auta.

Hieman yllättäen myös vatsalihakset voivat olla selkäkipujen takana. Tämä johtuu siitä, että sisempi ja ulompi vino vatsalihas kiinnittyvät osin nikamien poikkihaarakkeisiin ja alaselän isoon thoracolumbaaliseen faskiaan. Tässäkään hyvää hoitotulosta ei saada aikaan alaselän lihasten käsittelyllä.

Oireilun syyn selvittäminen ja hoitaminen on hyvä alku. Jos haluat selkäsi pysyvän paremmassa kunnossa, niin tyypillisen selkääsi kohdistuvan rasituksen on muututtava. Tätä faktaa pääset karkuun vain leikkimällä strutsia. Kuvan strutsit eivät kuvasta sitä mitä tässä ajoin takaa.. =D